Το 2013-2014 θα προσληφθούν μέχρι 2000 καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοίPrevious Article
Joe Wren of our news partner KOMO/4 found this silent footageNext Article
Breaking News

Σχετικά με τη μισθολογική και συνταξιοδοτική αναγνώριση του χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια

Article
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Σχετικά με τη μισθολογική και συνταξιοδοτική αναγνώριση του χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • · Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού  και  Αθλητισμού
  • · Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες η εκπαιδευτική  πραγματικότητα εκτός από τα δημόσια σχολεία περιλαμβάνει και την φροντιστηριακή  εκπαίδευση που αναγνωρίζεται και εποπτεύεται επίσημα από την πολιτεία. Στα φροντιστήρια εργάζονται εκπαιδευτικοί, όχι από επιλογή τους αλλά  κατ΄ανάγκη αφού δεν μπορούν να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση, που διαθέτουν  τα ίδια τυπικά προσόντα με εκείνους που εργάζονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι  στα δημόσια σχολεία και ασφαλίζονται στον ίδιο φορέα (ΙΚΑ) ή στο ΟΑΕΕ (πρώην  ΤΕΒΕ).

Οι εκπαιδευτικοί που στη συνέχεια διορίζονται ως μόνιμοι, τους  αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία, που είχαν αποκτήσει ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, μισθολογικά και έχουν την δυνατότητα καταβάλλοντας κάποιο αντίτιμο να εξισώσουν  τα ένσημα του ΙΚΑ με αυτά του δημοσίου. Για τους  εκπαιδευτικούς  των κλάδων ΠΕ5, ΠΕ6 και  ΠΕ7 που έχουν προϋπηρεσία στο Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, αναγνωρίζεται η  προϋπηρεσία ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία (Ν. 2817/2000).

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω ιδρύματα δεν εποπτεύονται από ελληνικό  Υπουργείο Παιδείας και το φορολογικό καθεστώς που τα διέπει είναι τουλάχιστον  θολό.

Η δυνατότητα αυτή δεν δίνεται στους εκπαιδευτικούς που έχουν  προϋπηρεσία σε φροντιστήρια και έτσι έχουν δυσμενέστερη και άδικη  αντιμετώπιση. Τα φροντιστήρια λειτουργούσαν πάντα ως ένα  προπαρασκευαστικό στάδιο των εκπαιδευτικών για το δημόσιο σχολείο, στο  οποίο και μετέφεραν τελικά την εμπειρία τους.  Πρέπει να τονίσουμε ότι το  πρόβλημα τα επόμενα χρόνια θα είναι εντονότερο αφού οι διορισμοί στη δημόσια  εκπαίδευση θα είναι ελάχιστοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα αναζητούν εργασία σε  κάποιο φροντιστήριο. Επίσης αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα αποδοθούν  ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ανάγκη από έσοδα και θα  διευκολυνθούν ίσως κάποιοι εκπαιδευτικοί στη συνταξιοδότησή τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. 1.    Προτίθενται να  αναγνωρίσουν το χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ως χρόνο  εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας που θα προσμετράτε στη μισθολογική  εξέλιξη;
  2. 2.    Θα προχωρήσουν σε  νομοθετική ρύθμιση που να δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς και εξίσωσης των ενσήμων  του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) με αυτά του δημοσίου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Στρατούλης Δημήτριος

Κουράκης Αναστάσιος

Αμανατίδης Ιωάννης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Ουζουνίδου Ευγενία

Article

Διορισμοί - Προσλήψεις - Μεταθέσεις

Go To Top