ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Ανοίγει ο δρόμος των απολύσεων με τις αποφάσεις του ΥπουργείουPrevious Article
ΕΛΜΕ Χανίων: Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίαςNext Article
Breaking News

Τ.E. Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Κέρκυρας

Article
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Τ.E. Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Κέρκυρας

Κέρκυρα, 07-06-2011

Όχι στην κατάργηση της επιλογής της  β΄ ξένης γλώσσας

Μέσα στη λογική της περικοπής των δαπανών το Υπουργείο Παιδείας,  Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  αποφάσισε αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά να καταργήσει την επιλογή της  δεύτερης  ξένης  γλώσσας στα  Δημοτικά και τα Γυμνάσια όλης της χώρας, επιλογή που το ίδιο είχε ψηφίσει στα Γυμνάσια από το 1992 και στα Δημοτικά από το 2005.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση:

v  Μεγάλο μέρος των μαθητών θα αναγκαστεί να παρακολουθεί όχι τη γλώσσα προτίμησής του, αλλά τη γλώσσα που θα του επιβληθεί. Να παρατηρήσουμε εδώ ότι με μια δόση ειρωνείας το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τη γλώσσα προτίμησης, όχι όμως και τη δήλωση προτίμησης γλώσσας την οποία και υποχρεωτικά συμπληρώνουν οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, και η οποία ενδέχεται να μείνει ανενεργή.

v  Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τη μετακίνηση των μαθητών και επιβάλλει τις εγγραφές σε συγκεκριμένο Γυμνάσιο, τώρα τις επιτρέπει, προκειμένου να μπορέσει ο μαθητής να παρακολουθήσει τη γλώσσα της προτίμησής του. Έτσι προκαλείται περιττή αναστάτωση και στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα σε περιφερειακά σχολεία όπου εμπλέκονται μεταφορές και μετακινήσεις με λεωφορεία.

v  Καταργούνται τα ολιγομελή τμήματα στα οποία ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να μάθει την ξένη γλώσσα προτίμησής του, χωρίς να υποχρεώνεται η οικογένεια σε επιπρόσθετα έξοδα φροντιστηρίου.

v  Τη στιγμή που η σύγχρονη Ευρώπη προωθεί την πολυγλωσσία στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας το Υπουργείο Παιδείας καταργεί την επιλογή της  δωρεάν διδασκαλίας  της δεύτερης  ξένης γλώσσας. Να σημειωθεί εδώ ότι, ενώ το ΥΠΔΒΜΘ είχε επενδύσει στη σύνδεση δωρεάν διδασκαλίας ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, τώρα στην πράξη σπρώχνει το μαθητή στην ιδιωτική παιδεία.

v  Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Παιδείας ότι οι εν λόγω περικοπές γίνονται στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης είναι αναληθείς, διότι η επάρκεια σε προσωπικό είναι τέτοια που δεν δημιουργεί επιπρόσθετες δαπάνες, ενώ η εφαρμογή της απόφασης θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανασφάλεια και την ανεργία.

Σε μια κρίσιμη περίοδο σαν αυτή που ζούμε επιβάλλεται να ισχυροποιηθεί το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια και δωρεάν παιδεία σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας  και καταστρατηγείται με άλλοθι την παρούσα οικονομική κρίση.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων προς όφελος του δημόσιου σχολείου και της ποιότητας της παιδείας.

 

Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Κέρκυρας

Article
Go To Top