H A' EΛΜΕ Κορινθίας διαθέτει λεωφορείο για τη μεταφορά των συναδέλφων στο συλλαλητήριοPrevious Article
Λαμία: Μάθαιναν δυο ξένες γλώσσες τα παιδιά και... χρεοκοπήσαμε!Next Article
Breaking News

ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Διδασκόντων για την κατάργηση επιλογής της Β’ ξένης γλώσσας

Article
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Διδασκόντων για την κατάργηση επιλογής της Β’ ξένης γλώσσας

B ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Διαλέτη 7 – 30 100 Αγρίνιο

Τηλ: 26410 24175

Fax: 26410 24375

Ε-mail: elmeait2@otenet.gr

kar19@otenet.gr

Ιστολόγιο: belmeait.blogspot.com

ΑΓΡΙΝΙΟ 9-06-2011

ΑΡ. ΠΡΩΤ : 30

ΠΡΟΣ

ΣΧΟΛΕΙΑ Δ.Ε.

Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ»

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καταγγέλλει την υποβάθμιση της διδασκαλίας ξένων γλωσσών που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας με την απόφαση 62780/Γ2/2-6-11.

Η απόφαση αυτή με την οποία καταργείται η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο έχει, πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας, ως άμεση συνέπεια την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την απόφαση αυτή το Υπουργείο ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» και για άλλους κλάδους εκπαιδευτικών δηλαδή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών αλλά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της αντιπαιδαγωγικής αυτής απόφασης που οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Φώτης Παπούτσης Γιώργος Καραμητσόπουλος

=======

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Έδεσσας με ομόφωνη απόφασή του, σήμερα 9/6/2011,καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων να προβεί στην κατάργηση των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων από 6/θέσια και κάτω και την επίσημη πλέον μετατροπή των υπολοίπων σε παιδοφυλακτήρια.

Με την απόφασή αυτή αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι προεκλογικές και βαρύγδουπες δηλώσεις περί αναβάθμισης, ειδικά του ολοήμερου σχολείου, ήταν λόγια του αέρα.

Οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση καταργούνται με μια μονοκονδυλιά και παραβιάζεται κατάφορα το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Η δημιουργία μαθητών-πολιτών δύο ταχυτήτων και επίσημα, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Επίσης η ουσιαστική κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου μας οδηγεί χρόνια πίσω , τη στιγμή που οι σύγχρονές εκπαιδευτικές ανάγκες απαιτούν τη γνώση όχι μόνο δύο , αλλά και περισσότερων ξένων γλωσσών. Απαξιώνει το δημόσιο σχολείο και οδηγεί τους μαθητές και τους γονείς τους στην αγκαλιά της παραπαιδείας, μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Καλούμε

το Υπουργείο Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτωννα ανακαλέσει άμεσα την σχετική απόφαση και να επιτρέψει την εγγραφή μαθητών σε ολοήμερα τμήματα ολιγοθέσιων σχολείων χωρίς αριθμητικές δεσμεύσεις καθώς και να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς την επιλογή οποιασδήποτε ξένης γλώσσας από τους μαθητές..

Ο σύλλογος μας υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει, με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτει, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να ακυρώσει τις αποφάσεις του υπουργείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

=======

Να ανακληθεί η εγκύκλιος του ΥΠΔΒΜΘ

Δικαίωμα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας για όλους τους μαθητές!

Η εγκύκλιος του ΥΠΔΒΜΘ που καταργεί την παράλληλη διδασκαλία στη δεύτερη ξένη γλώσσα σε Δημοτικά και Γυμνάσια, λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από μαθητές, γονείς, Εκπαιδευτικούς. Ως αποκλειστική της αιτία έχει την επιδίωξη της περικοπής και άλλων δαπανών για το Δημόσιο Σχολείο, στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στοχεύει να ανοίξει το δρόμο για μετατάξεις-απολύσεις μονίμων εκπαιδευτικών.

Με τη μεθόδευση των «δηλώσεων προτίμησης», το ΥΠΔΒΜΘ εκβιάζει για μια άμεση «νομιμοποίηση» της εγκυκλίου αυτής και ταυτόχρονα εμπαίζει γονείς και μαθητές αφού η απόφαση του είναι να επιβάλλει μία δεύτερη ξένη γλώσσα ανά Σχολείο.

Απαιτούμε την ανάκληση της εγκυκλίου και τη διατήρηση του δικαιώματος επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας για όλους τους μαθητές.

Καλούμε τους διευθυντές των Σχολείων να καταθέσουν στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την παρούσα κοινή απόφαση μας και όχι τις «δηλώσεις προτίμησης» που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή άλλης μιας απόφασης σε βάρος των μαθητών.

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΑΘΕΩΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

=======

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ξεν. Ναπολέοντος, Μαντούκι

τηλ.-φαξ 2661049390

09 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μέσα στο γενικότερο σκηνικό περικοπών, μειώσεων, απώλειας εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, μετά από τη δραματική μείωση των δαπανών για την παιδεία, την κατάργηση – συγχώνευση χιλιάδων σχολείων, την κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας, το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, την τραγική μείωση των κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, την πρόσφατη απόφαση για το κλείσιμο ολοήμερων δημοτικών σχολείων, με πρόσφατη καιαιφνιδιαστική απόφαση (Αρ. Πρ. 62780/Γ2/02-06-2011) που υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, αφαιρεί το δικαίωμα της επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στους μαθητές του Γυμνασίου και αφού έχει προηγηθεί αντίστοιχη εγκύκλιος και για τα δημοτικά.

Έτσι, υποβαθμίζεται περαιτέρω η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο, χάνεται το δικαίωμα της επιλογής από το μαθητή της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, αφού αύτό δεν είναι επιλογή του. αλλά εξαρτάται από την πλειοψηφία στις επιλογές των μαθητών.

Σε μια κρίσιμη περίοδο σαν αυτή που ζούμε η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΠΘ δείχνει και τις προθέσεις του για ένα φθηνό και ευέλικτο και κατηγοριοποιημένο σχολείο

Οι λύσεις που δίνει η απόφαση της Υφυπουργού για τους μαθητές που ήδη διδάσκονταν κάποια γλώσσα που καταργείται στο σχολείο τους, να μετακινούνται σε άλλα σχολεία για τη διδάσκονται ή να απαλλάσσονται από το μάθημα, είναι απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει τους μαθητές σε εξεύρεση ιδιωτικών λύσεων, θα υπονομεύσει τη χορήγηση του πιστοποιητικού επάρκειας στις ξένες γλώσσες από το δημόσιο σχολείο, πριν αυτό καλά-καλά θεσμοθετηθεί, και θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγαλύτερων τμημάτων και διαφορετικού επιπέδου γνώσεων στις γλώσσες που θα διδάσκονται. Να σημειώσουμε πως ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης θα αποφασίζει για το ποιες γλώσσες θα διδάσκονται στα σχολεία! Ουσιαστικά θα υπονομεύσει συνολικά τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο.

Από την άλλη, θα καταργηθούν εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, με όποιες συνέπειες αυτό έχει για τις εργασιακές συνθήκες και τη μόνιμη εργασία. Ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών απειλούνται με εργασιακή περιπλάνηση σε όλη την χώρα, υποχρεωτική μετακίνηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την απόλυση να αποτελεί ορατό κίνδυνο ενόψει και του μεσοπρόθεσμου.

Αυτή η απόφαση αφορά και αγγίζει όλους μας, γιατί πίσω από την εγκύκλιο αυτή αμφισβητείται η χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία και την ύπαρξη σχολείων και οργανικών θέσεων, ασχέτως ειδικότητας

Απαιτούμετην άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και ρητή διαβεβαίωση από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ότι δεν πρόκειται να θιγεί καμιά οργανική θέση συναδέλφων.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής προτιμήσεων δεύτερης ξένης γλώσσας από μαθητές και γονείς.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος Ο γραμματέας

Μεταλληνός Νίκος Ραιδεστινός Γιώργος

=======

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ακαδημίας 12, 221 00 Τρίπολη
Τηλ. 2710234363, FAX 2710231113
e-mail: elmearkadias@gmail.com

http://elmearkadias.blogspot.com

Τρίπολη 8 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Tο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Αρκαδίας καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας.

Οι μαθητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η συνέχεια των σπουδών όλων των πιο πάνω γλωσσών με αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο και ολοκλήρωση των γνώσεων στο Λύκειο.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Αρκαδίας θεωρεί την παραπάνω υπουργική απόφαση αντιεκπαιδευτική και ζητά την άμεση ανάκλησή της.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτριος Καντζάβελος Ιωάννης Κρατημένος

=======

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ 12/518/61284/Γ1/27-05-2011 του ΥΠΔΒΜΘ, από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωσή της ως τις 8 Ιουνίου.

Επίσης, σε κάθε Γυμνάσιο, με την Υπουργική Απόφαση αρ.πρωτ 62780/Γ2/2-06-2011, θα διδάσκεται μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία θα επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής, της Γερμανικής, της Ιταλικής ή της Ισπανικής.

Κατά συνέπεια, το κάθε σχολείο (Δημοτικό και Γυμνάσιο), θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο.

Πρώτα θύματα αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι οι ίδιοι οι μαθητές: υποχρεώνονται να ακυρώσουν την αρχική επιλογή τους, εάν δε συμφωνεί με αυτήν της πλειοψηφίας, και εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μία ολόκληρη σχολική χρονιά.

Συνέπειες αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι:
1. Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.
2. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.
3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή.

Υπογραμμίζουμε ότι με τέτοιες αποφάσεις δεν προωθείται η δυνατότητα της πολυγλωσσίας, δεδομένου ότι υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής.

Ζητούμε την ενεργητική στήριξή σας για την απόσυρση αυτής της άδικης και αντιπαιδαγωγικής Υπουργικής Απόφασης που θα αποβεί εις βάρος των παιδιών μας.

Οι Επιστημονικές ενώσεις των καθηγητών της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
κινητοποιήστε συλλόγους εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων σας!
Υπογράψτε το παρακάτω υπόμνημα και στείλτε το στις Διευθύνσεις με κοινοποίηση στον Περιφερειακό Διευθυντή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ

Επταπυργίου 150 Προς: 1ο Γραφείο Δ.Ε. Δυτ.Θεσ/νίκης

Συκιές

Κοιν.: α)Διεύθυνση Δ.Εκπ. Δυτ. Θεσ/νίκης

β)Περιφεριακή Δ/νση Α/βάθμιας &

Β/βάθμιας Εκπ. Κεντρ Μακεδονίας

γ)Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΚΘ

(μέσω 1ου Γραφείου)

Συκιές, 09/06/2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑΈκπληξη και αγανάκτηση προκάλεσαν στους κλάδους μας οι αιφνίδιες Υπουργικές Αποφάσεις Φ 12/518/61284/Γ1/27-05-2011 και 62780/Γ2/2-06-2011 του ΥΠΔΒΜΘ, στη λογική της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με αυτές, από τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη θα διδάσκεται στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία μία και μόνο δεύτερη Ξένη Γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωσή της, χωρίς να γνωρίζει το αντίκρισμα της επιλογής.

Πρώτα θύματα αυτών των αποφάσεων είναι οι μαθητές μας, διότι:

1. Επιβάλλεται η 2η ξένη γλώσσα και δεν επιλέγεται, κάτι που αντιτίθεται στα βασικά κίνητρα μάθησης.
2. Προτείνεται η αναγκαστική μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης ή η αναγκαστική διακοπή της 2ης ξένης γλώσσας.
3. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή. Πολλοί συνάδελφοι προετοιμάζουν τους μαθητές τους προκειμένου να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης Κ.Π.Γ. και δυστυχώς αυτό διακόπτεται αιφνιδίως, λόγω των Υπουργικών Αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων. Κατά συνέπεια, οι γονείς υποχρεώνονται να αναζητήσουν εκτός δημόσιου σχολείου μόρφωση και απαραίτητες δεξιότητες ενώ επιβαρύνονται οικονομικά.

Τα επόμενα θύματα είναι οι εκπαιδευτικοί της 2ης Ξένης Γλώσσας, των οποίων ακυρώνεται το διδακτικό-παιδαγωγικό έργο, εφόσον αυτό διακόπτεται βίαια.

Από τα παραπάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι:
1. Θα υπάρξει δυσλειτουργία στις σχολικές μονάδες
2. Απειλούνται θέσεις εργασίας.

• Επειδή έχουμε ήδη γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες,
• επειδή θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι φιλικά προσκείμενα στην ιδιωτική εκπαίδευση ενισχύοντας την παραπαιδεία και
• επειδή υποβαθμίζεται η ξένη γλώσσα
Ζητάμε:

1. άμεση απόσυρση των απαράδεκτων Υπουργικών Αποφάσεων
2. ενίσχυση της πολυγλωσσίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης κοινωνίας.
3. σεβασμό και αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

4. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού.

Οι καθηγητές/τριες,

ΠΗΓΗ συγκεντρωτικών στοιχείων alfavita.gr

Article
Go To Top