Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας: Το ΥΠΔΒΜΘ  να ανακαλέσει την άδικη και αντιπαιδαγωγική απόφασή τουPrevious Article
Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων: Next Article
Breaking News

Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Αργολίδας, Β’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, ΕΛΜΕ Χίου, Δράμας, Θήρας, Ροδόπης, Φλώρινας

Article
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Αργολίδας, Β’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, ΕΛΜΕ Χίου, Δράμας, Θήρας, Ροδόπης, Φλώρινας

Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

Πάτρα,  6/6/2011

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
http://aelmeahaias.wordpress.com, aelmeahaias@yahoo.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Β΄ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Εντελώς αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 2/6/11 Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο.

Θεωρούμε πως οι συνέπειες για την εκπαίδευση θα είναι μόνο αρνητικές μια και το κύριο κριτήριο αυτής της απόφασης είναι η εξοικονόμηση πόρων και διαπνέεται από τη λογική της τρόικας και των μνημονίων.

Συγκεκριμένα

α) Χάνεται το δικαίωμα επιλογής που ως τώρα είχαν τα παιδιά για τη Β΄ ξένη γλώσσα καθώς σε κάθε σχολείο θα διδάσκεται μόνο μία.

β) Πολλά παιδιά  θ’ αναγκαστούν ή ν’ αλλάξουν σχολείο προκειμένου να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν ή ν’ απαλλαγούν εντελώς από το μάθημα, με ό,τι συνεπάγεται παιδαγωγικά και η μία και η άλλη επιλογή.

γ) Η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Γυμνάσιο θα επιφέρει ανισορροπίες μεταξύ των σχολείων με  πολλά σχολεία να κινδυνεύουν να μειωθεί κατά πολύ το μαθητικό δυναμικό τους.

δ) Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να διαφοροποιούνται τα σχολεία και τ’ αναλυτικά προγράμματα με βάση την ξένη γλώσσα

ε) Η εκμάθηση και η διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα

στ) Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος- πιστοποίησης Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή

ζ) Πολλοί συνάδελφοι Β΄ ξένης γλώσσας θα μείνουν χωρίς οργανική θέση και είναι πιθανό η Διοίκηση να τους μετακινεί σε επίπεδο Περιφέρειας ή και εκτός Περιφέρειας για να εργαστούν. Για να μην πάμε στο χειρότερο σενάριο της μετάταξης μέσω αξιολόγησης που μπορεί να σημαίνει και απόλυση.

η) Πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση της Ιταλικής και Ισπανικής μια και πανελλαδικά οι οργανικές θέσεις Ιταλικής είναι ελάχιστες και Ισπανικής μηδενικές. Άρα εκατοντάδες συνάδελφοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι αυτών των ειδικοτήτων θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική Υπουργική Απόφαση, συνέχεια της έως τώρα αντιλαϊκής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που πρέπει ν’ ανακληθεί άμεσα. Πρόκειται για μια στοχευμένη επίθεση σε γνωστικά αντικείμενα, ειδικότητες και εργασιακά δικαιώματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με  το αίτημα της ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ μαζί  με συναδέλφους Β΄ ξένης γλώσσας πραγματοποίησε στις 6 Ιούνη παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπ/σης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού μας είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει(!) τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο σχολείο, παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλήματος με τη συγκεκριμένη απόφαση, πλην όμως αρκέστηκε μόνο στο να διαβιβάσει το αίτημά μας στο Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους γονείς σε κοινή δράση για την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

Για το ΔΣ

 

Ο  Πρόεδρος                                                                                  Ο  Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος                                                                  Σταμούλης  Θόδωρος

 

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ Β΄ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας  με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» και άλλα μυθολογήματα, κατ’ επιταγή της Κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε πλήρη εξαθλίωση . Το «Νέο Σχολείο» που εξαγγέλλει είναι το «Σχολείο της Αγοράς». Ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την τακτική του αιφνιδιασμού και της αυταρχικότητας, συγχώνευσε και κατάργησε εκατοντάδες σχολικές μονάδες, κατήργησε στην πράξη το Ολοήμερο Σχολείο, μείωσε τη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, ανακοίνωσε αλλαγές στο Λύκειο (Γενικό και Τεχνολογικό) που οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και στην αύξηση της παραπαιδείας με οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις για το δοκιμαζόμενο λαό μας.

Μετά την δραματική μείωση των ωρών των ξένων γλωσσών στο Λύκειο και λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, το ΥΠΔΒΜΘ με  αιφνιδιαστικές Υπουργικές Αποφάσεις επιβάλλει την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία και της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής γλώσσας στα Γυμνάσια. Αποφάσισε ότι από το επόμενο σχολικό έτος, εκτός από τα Αγγλικά, θα διδάσκεται μόνο μία δεύτερη ξένη γλώσσα.

Η απόφαση αυτή  βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε σύγχρονη επιστημονική και  παιδαγωγική προσέγγιση. Έχει πολλαπλές συνέπειες για τους μαθητές:

1.     Από το επόμενο σχολικό έτος πάρα πολλοί μαθητές θα κληθούν,  είτε να διδάσκονται  μία ξένη γλώσσα την οποία δεν επέλεξαν, αλλά τους επιβλήθηκε με καταγραφή μιας συγκυριακής αριθμητικής πλειοψηφίας, είτε να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο.

2.    Θα οδηγήσει σε δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διδασκαλίας

3.    Θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση και άλλων γυμνασίων και δημοτικών σχολείων μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «γαλλόφωνα» και «γερμανόφωνα»

4.    Οι εξαγγελίες του υπουργείου για πιστοποίηση της γνώσης της ξένης γλώσσας από το σχολείο θα ακυρωθούν οριστικά.

Το πρόβλημα όμως αφορά και τους εκπαιδευτικούς:

1.    Καταργούνται χιλιάδες οργανικές θέσεις, ελαστικοποιούνται ακόμη περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων αυτών, ανοίγει ακόμη και ο δρόμος για απολύσεις.

2.    Κλείνουν οριστικά οι πόρτες του δημόσιου σχολείου για χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομισθίους που χρόνια τώρα έτρεχαν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη με μισθούς της πείνας

Ζητάμε την άμεση ανάκληση των αντιπαιδαγωγικών αυτών  αποφάσεων   και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να συναινέσουν στο να υποβληθούν τα παιδιά τους σε μια τέτοια απαράδεκτη διαδικασία εξαναγκασμού που υπονομεύει την ανάπτυξη της προσωπικότητα τους, την αντίληψη τους για το σχολείο και το ενδιαφέρον τους για τη γνώση. Τους καλούμε  να αναπτύξουν και να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης.

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αργολίδας

Οι εκπαιδευτικοί γαλλικής, γερμανικής και ιταλικής γλώσσας

 

Β΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω Τ.Κ.12242

Τηλ – Fax  210-5910896

Αιγάλεω 7/6/2011

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

To Υπουργείο Παιδείας(;) συνεχίζοντας την «φιλεκπαιδευτική» πολιτική του προχώρησε σε  μια νέα «καινοτομία». Με την υπουργική  απόφαση (61284/27-05-2011) καταργεί το δικαίωμα, στους μαθητές του Δημοτικού, να επιλέξουν όποια Δεύτερη Ξένη Γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν. Η Δεύτερη Ξένη Γλώσσα που θα διδάσκεται σε όλους τους μαθητές, θα επιλέγεται με βάση το τι θα ζητά η πλειοψηφία τους!!!

Παράλληλα με νέα απόφαση (62780/02-06-2011) αναφέρει: Σε κάθε Γυμνάσιο θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής ή της Γερμανικής ή της Ιταλικής ή της Ισπανικής.  Για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη  οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση ή οργανική θέση έχουν δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου. Για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου οι οποίοι στην Α΄ και Β΄ τάξη διδάχτηκαν διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα επιλογής του σχολείου υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: ή να ισχύσει το Π.Δ. 188/1985 (απαλλαγή μαθητών από την ξένη γλώσσα) ή μετεγγραφή του μαθητή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής!!!

Η κατάσταση αυτή, θα δημιουργήσει σοβαρότατα μαθησιακά προβλήματα στους μαθητές, θα απαλείψει τη διδασκαλία της Πολυγλωσσίας στο Δημόσιο Σχολείο, θα ενισχύσει την παραπαιδεία και θα δημιουργήσει σχολεία Γλωσσικού Καταναγκασμού. Παράλληλα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών καταδικάζοντας τους σε ανασφάλεια και απόγνωση την ώρα που γίνεται λόγος για μαζικές απολύσεις…

Η μόνη πραγματική αιτία, η μοναδική «λογική» στην οποία μπορεί να στηριχθεί η εγκύκλιος αυτή είναι η «λογική» σύμφωνα με την οποία η Δημόσια δωρεάν Παιδεία, η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, η μόνιμη και σταθερή δουλειά, είναι «αναχρονισμοί» που «πρέπει» άμεσα να σαρωθούν. Αυτή εξάλλου η «λογική», είναι και η βάση της πολιτικής του γενικευμένου ξεπουλήματος της χώρας και της συντριβής των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων.

Ζητάμε την  άμεση ανάκληση της αντιπαιδαγωγικής αυτής απόφασης και  τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, καθεστώτος που σέβεται την προσωπικότητα, την ισορροπία και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας. Η δεύτερη ξένη γλώσσα αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια στην εποχή μας!

Καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να συναινέσουν στο να υποβληθούν τα παιδιά τους σε μια τέτοια απαράδεκτη διαδικασία εξαναγκασμού που υπονομεύει την ανάπτυξη της προσωπικότητα τους, την αντίληψη τους για το σχολείο και το ενδιαφέρον τους για τη γνώση. Τους καλούμε  να αναπτύξουν και να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης.

Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

 

Ο Πρόεδρος

Νεκτάριος Κορδής

 

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Ζαχαρίας Στυλιανουδάκης

 

ΕΛΜΕ  ΔΡΑΜΑΣ  

Μ. Σκόρδα  5

ΔΡΑΜΑ , 66100

Τηλέφωνo – Fax : 2521026996

Email: elmedra@elmedra.gr

Url :   http://www.elmedra.gr

Δράμα,   6/6/2011

Αριθ. πρωτ.  48-


 

 

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Δράμας καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το δικαίωμα στην επιλογή της Β΄Ξένης Γλώσσας στα Γυμνάσια όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 62780/Γ2/2-6-2011 απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ, από τη σχολική χρονιά 2011-12 θα διδάσκεται στα γυμνάσια της χώρας μια και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία θα επιλέγεται μεταξύ της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής ή της ισπανικής. Κατά συνέπεια, το κάθε γυμνάσιο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο.

Συνέπειες αυτής της υπουργικής απόφασης είναι:

1.                  Η επιβολή της δεύτερης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.

2.                  Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.

3.                  Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική , καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.

4.                  Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή.

Λαμβάνοντας υπόψη  τα παραπάνω, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Δράμας

α π α ι τ ε ί

  • την ανάκληση της άδικης και αντιπαιδαγωγικής υπουργικής απόφασης
  • το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή και παράλληλη διδασκαλία των ξένων γλωσσών σε γυμνάσια και λύκεια
  • κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, μόνιμη δουλειά για όλους
  • οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων
  • ανατροπή της πολιτικής που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

Ο  Χ  Ι

στο φτηνό σχολείο των περικοπών και των επερχόμενων απολύσεων

Για  το  Διοικητικό  Συμβούλιο

 

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Η   ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 

ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας: Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο!

http://elmethiras.blogspot.com/

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από το υπουργείο παιδείας. Για την ακρίβεια, περιμένουμε τα χειρότερα. Χειρότερα και απ’ την απαράδεκτη απόφαση περί της άμεσης κατάργησης της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στα γυμνάσια.

Το υπουργείο αναγκάζει τους μαθητές να παρακολουθήσουν άλλη γλώσσα από αυτή που διδάχθηκαν μέχρι τώρα. Τους αναγκάζει να ενταχθούν σε τμήματα διαφορετικής γλώσσας και να συνυπάρξουν με μαθητές που έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια στην ύλη αυτής της γλώσσας. Αντιλαμβάνεται, μάλιστα την προχειρότητα της απόφασης του και τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να μην βαθμολογούνται σ’ αυτήν τη γλώσσα.

Δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει μια μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών. Για ποιο λόγο άραγε; Για να γλυτώσει τις πενταροδεκάρες που θα έδινε στους αναπληρωτές που θα αναγκαζόταν να προσλάβει του χρόνου; Ή για να δημιουργήσει άρον άρον ακόμα περισσότερες υπεραριθμίες καθηγητών, με ακόμα περισσότερη εργασιακή ανασφάλεια; Μάλλον και τα δύο μαζί. Τρίτη απάντηση πάντως δεν υπάρχει.

Το υπουργείο δεν καταστρέφει μόνο τις δυνατότητες μάθησης όσων αναγκάζονται να αλλάξουν ξένη γλώσσα στη μέση της σχολικής τους πορείας. Καταστρέφει κι’ αυτές εκείνων που, αν και θα συνεχίσουν στην ίδια γλώσσα, θα αναγκαστούν να κάνουν συνεχή πισωγυρίσματα στην ύλη για να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους. Γενικώς, καταστρέφει ολόκληρη την τάξη. Καταστρέφει τη δυνατότητα του καθηγητή να διδάξει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Και είναι το ίδιο το υπουργείο που θα έρθει μετά να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό έργο. Και θα κρίνει ότι απέτυχε. Θα κρίνει ότι απέτυχε ο καθηγητής, για να είμαστε ακριβείς. Ναι, εκείνος ο καθηγητής που παρεμπιπτόντως έχει χαρακτηριστεί υπεράριθμος. Μήπως να τον περάσουμε από το ΑΣΕΠ τώρα που είναι ευκαιρία; Ναι, εκείνο το ΑΣΕΠ που πριν λίγα χρόνια τον έκρινε ικανό. Λάθος θα έκανε τότε, ας του δείξει τώρα την έξοδο για να επανορθώσει. Ποιος θα νοιαστεί άραγε, ο λαός άλλωστε τον έχει στην μπούκα τον “τεμπέλη” του δημοσίου.

Ξέρετε κάτι; Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ξενόγλωσσους. Είναι μια πρώιμη, πρόχειρη και χοντροκομμένη εφαρμογή όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Σε όλους μας. Όποιος επιμένει να κλείνει τα μάτια είναι άξιος της μοίρας του πλέον.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ

ΕΛΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

 

 

Ε.Λ.Μ.Ε.  Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ                                                ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 06-06-2011

Δ/νση : Στ. Κυριακίδη 91                                                ΑΡ.ΠΡΩΤ.:  53

Τ.Κ. 69100 – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΤΗΛ. : 2531033342-6977340776

e-mail : elmerodopis@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.elmerodopis.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η πρόσφατη απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου είναι δυσεφάρμοστη και προκαλεί ποικίλα προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής πίεσης και ανασφάλειας.

Και το σημαντικότερο, καταργείται στην ουσία το δικαίωμα της επιλογής, αφού τα κριτήρια που θεσπίζονται δε σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών ούτε με τον προγραμματισμό των γονιών τους.

Πέρα από αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση δε συνάδει με τη διακηρυγμένη θέση «Πρώτα ο Μαθητής» ούτε βεβαίως προωθεί την εξαγγελία για σύνδεση της σχολικής διδασκαλίας με την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας.

 

Η αντιπαιδαγωγική αυτή απόφαση, θα οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση την διδασκαλία των ξένων γλωσσών και σε εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης 62780/Γ2/2-6-11.

 

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Πλ. Μόδη 3 

531 00 Φλώρινα

Τηλ. 23850-23942, 28287

email: mail@1lyk-florin.flo.sch.gr

και  cbamn@sch.gr

http://elme-florina.blogspot.com/

Ημερομηνία: 6/  6 / 2011 

ΠΡΟΣ: κ.  Υπουργό Παιδείας 

 

ΚΟΙΝ:
  • Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • ΔΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • ΟΛΜΕ

 

Θέμα: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φλώρινας καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την επιλογή της Β΄ Ξένης Γλώσσας στα Γυμνάσια όλης της χώρας. Η αντιπαιδαγωγική αυτή απόφαση οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση την διδασκαλία των ξένων γλωσσών και σε εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Καταργείται στην ουσία με αυτήν την απόφαση το δικαίωμα της επιλογής, αφού τα κριτήρια που θεσπίζονται δε σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών ούτε με τον προγραμματισμό των γονιών τους. Η απόφαση είναι δυσεφάρμοστη και προκαλεί ποικίλα προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής πίεσης και ανασφάλειας.

Πέρα από αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση δε συνάδει με τη διακηρυγμένη θέση «Πρώτα ο Μαθητής» ούτε βεβαίως προωθεί την εξαγγελία για σύνδεση της σχολικής διδασκαλίας με την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο, και ζητάμε την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης 62780/Γ2/2-6-11.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπουντουλούλης Ευάγγελος                Παπαδοπούλου Ρούλα

 

 

Article
Go To Top