Συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβιβασμοί Σχολικών ΜονάδωνPrevious Article
Ανανέωση πίνακα 13/05: Κενά, πλεονάσματα ΠΕ07 Γερμανικών από τα ΠΥΣΔΕNext Article
Breaking News

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσου Κουράκη για τα Γαλλικά και τα Γερμανικά

Article
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσου Κουράκη για τα Γαλλικά και τα Γερμανικά

3/5/2011
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Επίκαιρη ερώτηση
Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Στο  ρόλο του προθάλαμου των ΑΕΙ και ΤΕΙ  περιορίζει η κυβέρνηση  το Λύκειο.

Το Υπουργείο Παιδείας Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχεδιάζει το «Νέο Λύκειο», πετώντας στις καλένδες μαθήματα και εκπαιδευτικούς χωρίς καμία εκπαιδευτική αιτιολογία.
Βρισκόμαστε στην εποχή της βιοτεχνολογίας, σε μια περίοδο που Βιολογία και Πληροφορική βρίσκονται σε φάση συνεχούς και ραγδαίας ανάπτυξης τους, παράγοντας συνεχώς νέες γνώσεις και τεχνολογίες. Οι γνώσεις αυτές αλλάζουν την καθημερινότητα του ανθρώπου με τις διευρυνόμενες εφαρμογές τους, αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τους εμπνευστές του νέου Λυκειακού προγράμματος, την κυβέρνηση, που υποβαθμίζουν στο πρόγραμμα αυτό τις δυο επιστήμες.
Η ΄΄συνάθροιση΄΄ των δυο διδακτικών αντικειμένων σε ένα ζεύγος αλληλοαποκλειόμενων μαθημάτων στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου της Α΄ κατεύθυνσης (Θετικής), είναι ένα τελείως αντιπαιδαγωγικό  μέτρο. Οι μαθητές θα αναγκάζονται να επιλέξουν και να διδαχθούν μόνο μία από τις δύο επιστήμες και θα στερούνται έτσι τις βασικές και θεμελιώδεις γνώσεις που θα τους πρόσφερε και η διδασκαλία της άλλης.
Τέτοια μέτρα αποδεικνύουν ότι το λύκειο αντί να αποτελεί την κορωνίδα της γενικής παιδείας, έχει καταντήσει ένας διάδρομος χωρίς δική του αξία  με απόληξη τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το Υπουργείο καταργεί ουσιαστικά τη διδασκαλία των γαλλικών και γερμανικών από το «Νέο Λύκειο» στη λογική της ελάφρυνσης των παιδιών από περιττά μαθήματα. Η αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική του Υπουργείου καταστρατηγεί τις ίδιες τις δεσμεύσεις του για αναβάθμιση της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών και για πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στο δημόσιο σχολείο. Την ίδια στιγμή που οι αυξημένες απαιτήσεις του σήμερα οδηγούν τις ελληνικές οικογένειες  να πληρώνουν ήδη από την τσέπη τους για να καλύψουν την αναγκαιότητα εκμάθησης δύο Ξένων Γλωσσών, το Υπουργείο τους τιμωρεί με ακόμη ένα μέτρο καταργώντας το μάθημα από το νέο λύκειο. Επιπλέον, με το νέο νόμο καταργεί τις οργανικές ΠΕ 05 και ΠΕ07 από τα λύκεια, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ήδη υπηρετούντες καθηγητές του δημοσίου, οξύνει την αδιοριστία  και οδηγεί στην ανεργία άμεσα όλους τους εκπαιδευτικούς αυτών των ειδικοτήτων από τα ιδιωτικά λύκεια.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1)     Με ποια λογική το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει το λύκειο του 21ου αιώνα, συρρικνώνοντας ή και εξαφανίζοντας τη διδασκαλία των κατ’ εξοχήν επιστημών του καιρού μας και της δεύτερης ξένης γλώσσας;
2) Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της 2ης Ξένης γλώσσας στην  πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια  εκπαίδευση και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων σας για πιστοποιητικά γλωσσομάθειας στο δημόσιο σχολείο;
Ο ερωτών βουλευτής

Αναστάσιος  Κουράκης

Article
Go To Top