ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση βουλευτών προς την Υπουργό ΠαιδείαςPrevious Article
Σύρος: Ανοικτή επιστολή καθηγητών για υπουργική απόφαση σχετικά με τη διδασκαλία ξένης γλώσσαςNext Article
Breaking News

Kαταγγελία της ΠΑΣΚ Εκπ/κών Ν. Ρεθύμνης για τα ολιγοθέσια μονήμερα και την κατάργηση μίας από τις δυο ξένες γλώσσες στην Ε΄και την Στ΄τάξη του δημοτικού

Article
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Kαταγγελία της ΠΑΣΚ Εκπ/κών Ν. Ρεθύμνης για τα ολιγοθέσια μονήμερα και την κατάργηση μίας από τις δυο ξένες γλώσσες στην Ε΄και την Στ΄τάξη του δημοτικού

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Η ΠΑΣΚ Εκπ/κών Π. Ε. Ν. Ρεθύμνης καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τα ολιγοθέσια ολοήμερα σχολειά καθώς επίσης και την κατάργηση μίας από τις δυο ξένες γλώσσες στην Ε ΄ και την Στ ΄ τάξη του δημοτικού.

  • Απόφαση για τα ολιγοθέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Το Ολοήμερο Σχολείο έχει ανταποκριθεί και συνεχίζει να ανταποκρίνεται επιτυχώς και στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις ανάγκες των μαθητών του αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά με την πρόσφατη απόφαση του για τα ολιγοθέσια ολοήμερα σχολεία, το  Υπουργείου Παιδείας  υποβαθμίζει  τη σημαντικότητα, τη θέση και το σκοπό που θα πρέπει ο θεσμός αυτός  να υπηρετεί μέσα στην σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Και αυτό γιατί οι  προϋποθέσεις που θέτει για την λειτουργία των ολιγοθέσιων σχολείων, από την επόμενη χρονιά είναι οι εξής: α) Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον 60 μαθητές στο σχολείο. β) Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος να είναι 15 μαθητές. γ) Στα δημοτικά σχολεία με ολοήμερο θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση από το φορέα εργασίας τους ή βεβαίωση ανεργίας.  Πρακτικά τα παραπάνω σηματοδοτούν την κατάργηση των ολοήμερων τμημάτων των 1/θεσίων, 2/θεσίων, 3/θεσίων και σε κάποιες περιπτώσεις 4/θεσίων και 5/θεσίων σχολείων που ο αριθμός των μαθητών πολλές φορές δεν φτάνει τους 60, εφόσον τα σχολεία αυτά  είναι  ως επί το πλείστον επαρχιακά. Επιπλέον με αυτά τα κριτήρια αποκλείονται  οι μαθητές των ολιγοθέσιων σχολείων από ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες μέσω της αντισταθμιστικής αγωγής που προσφέρει το ολοήμερο πρόγραμμα, όπως επιβάλλεται από τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.

Για το Ρέθυμνο αυτό σημαίνει ότι περίπου σε 20 σχολεία ακυρώνεται το εν λόγω πρόγραμμα θέτοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά στο αδιέξοδο.

Με αυτήν την απαράδεκτη απόφαση είναι εμφανής η προσπάθεια διάλυσης των σχολείων της υπαίθρου  στο βωμό του οικονομικού κέρδους.

Κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας στην  Ε΄ και την Στ δημοτικού.

Με υπουργική απόφαση για το σχολικό έτος 2011-2012, στα 6/θέσια δημοτικά σχολεία και πάνω, που λειτουργεί το πρόγραμμα της 2ης ξένης γλώσσας, καταργείται το δικαίωμα, οι μαθητές του Δημοτικού, να επιλέγουν όποια δεύτερη ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν.

Δεν θα διδάσκονται δηλαδή και οι δύο ξένες γλώσσες ,τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, αλλά μόνο μία από τις δύο και  θα επιλέγεται με βάση το τι θα ζητά η πλειοψηφία των μαθητών. Είναι ευνόητο το πρόβλημα που ανακύπτει, στη περίπτωση των παιδιών που φέτος διδάσκονται γαλλικά και του χρόνου θα πρέπει να παρακολουθήσουν το μάθημα της γερμανικής γλώσσας ή το αντίθετο. Είναι φανερό  ό, τι  μοναδικός λόγος αυτής της απόφασης είναι η μείωση των θέσεων εργασίας και η υποβάθμισης της εργασιακής προοπτικής των συναδέλφων ειδικοτήτων Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας.

Καλούμε λοιπόν την ηγεσία του  Υπουργείου Παιδείας να αναιρέσει άμεσα τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρει απέναντί της.

 

Από την ΠΑΣ Κ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π. Ε.  Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 

Article
Go To Top