Καλλιτέχνες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ζουν στο Βερολίνο.
Η έκθεση “Berliner Zimmer” παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο.
Όπως σημειώνει η Πρόεδρος του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ: «Tο Βερολίνο ήταν και είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα διεθνούς πολιτιστικής αναφοράς και ενδιαφέροντος. Αποτελώντας ένα εξέχον παράδειγμα πολιτιστικής πολιτικής και υποδομών, καθιερώνεται ως σύγχρονη προστάτιδα των τεχνών, προσφέροντας και εξασφαλίζοντας δυνατότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής σε πολλούς νέους καλλιτέχνες από άλλες χώρες. Γίνεται, κατά κάποιο τρόπο, τόπος ευρείας υποδοχής και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με τη χώρα προέλευσής τους. Έτσι αναπτύσσεται μέσω αυτής της πόλης και δι’ αυτών των καλλιτεχνών, ένα νοητό δικό τους βερολινέζικο δωμάτιο, αυτό ακριβώς που προσκαλείται να δει ο επισκέπτης της συγκεκριμένης έκθεσης.»
Η Birgit Hoffmeister, επιμελήτρια της έκθεσης, σχολιάζει: «Η έκθεση συνενώνει δέκα καλλιτέχνες από εννιά χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχουν βρει στο Βερολίνο μια πλατφόρμα ζωής. … Κάποιοι από αυτούς έχουν τραυματικές εμπειρίες, άφησαν πίσω τους καταστάσεις πολέμου και διωγμού, για άλλους η καλλιτεχνική σκηνή στην περιοχή των Βαλκανίων ήταν πολύ περιορισμένη. Όμως μαζί τους έφεραν κάτι που τους ενώνει: στις αποσκευές τους κουβαλούν την πατρίδα που εγκατέλειψαν, μια ταυτότητα ανάμεσα στους πολιτισμούς, την ανάμνηση του παρελθόντος, την αναζήτηση μιας νέας μορφής ύπαρξης. Όλα αυτά αναπαρίστανται στα έργα τους έστω και με πολύ διαφορετικό τρόπο. Η στρατηγική κάθε καλλιτέχνη είναι διαφορετική. Για να την αντιληφθούμε καλύτερα, η έκθεση παρουσιάζει μια χαρακτηριστική πρόταση του κάθε καλλιτέχνη, μια πρόταση που δείχνει τον προσωπικό τρόπο εργασίας του και προσπαθεί να ερμηνεύσει τους κώδικές του. Οι καλλιτέχνες εργάζονται σε διάφορα μέσα, π.χ. εγκατάσταση, φωτογραφία, αντικείμενο, βίντεο, γλυπτό, κολάζ, σχέδιο.»
Μετά την υλοποίησή της στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου θα διαμορφώνεται και θα εξελίσσεται. Ενδεχομένως να προστίθενται σ’ αυτήν νέα έργα και καλλιτέχνες, ανάλογα με τις περιστάσεις. Στο πέρας του ταξιδιού της, οι διάφορες εκδοχές της και το σύνολο των έργων και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα έχουν πλέον συγκεντρωθεί σε μια σπονδυλωτή έκδοση.
- Καλλιτέχνες: Silva Agostini (Αλβανία), Χάρις Επαμεινώνδα (Κύπρος), Šejla Kamerić (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Kristina Leko (Κροατία), Dan Mihaltianu (Ρουμανία), Tanja Ostojić (Σερβία), Γιώργος Σαπουντζής (Ελλάδα) *, Ευανθία Τσαντίλα (Ελλάδα) **, Nasan Tur (Τουρκία), Mariana Vassileva (Βουλγαρία)
- Οργάνωση: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης & Goethe Institut
- Επιμέλεια: Birgit Hoffmeister
- Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, 20.00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
- Διοργάνωση: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Goethe Institut
- Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Απριλίου, 20.00
- Διάρκεια: 2 Απριλίου – 26 Μαΐου 2011
- Επιμέλεια: Birgit Hoffmeister
- Καλλιτεχνική οργάνωση: Χρήστος Σαββίδης (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
- Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Παρασκευή: 10.00-19.00, Κυριακή: 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212, Φ: 2310 281567
* Σπούδασε στο Berlin University of the Arts, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα. Ζει στο Βερολίνο.
** Η Ευανθία Τσαντίλα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Από το 1998 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσσελντορφ με τον Γιάννη Κουνέλλη, από όπου αποφοίτησε το 1997.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας (1999) και έχει πάρει μέρος στην Μπιενάλε της Πράγας (2005), στην πρώτη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007), στην Μπιενάλε του Γκιουμρί της Αρμενίας (2006).
Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού, σε χώρους όπως τα KW-Kunstwerke (Βερολίνο), Martin Gropius Bau (Βερολίνο), Volksbühne am Rosa Luxemburg Platz Berlin, Kunstmuseum Thun (Ελβετία), Künstlerhaus Bethanien (Βερολίνο), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), ΜUAR-Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (Μόσχα).